//
LoCloud-prosjektet (2013-2015)

LoCloud er et europeisk prosjekt under Europeana-paraplyen. Målsetningen er å tilføre over 4 millioner nye objekter til den europeiske kulturarvsportalen, Europeana.

LoCloud er ikke en SAMDOK-aktivitet, men prosjektet omfatter spennende utviklingsarbeid som danner et nyttig bakteppe for SAMDOK og for Arkivverket.

Hva skjer i LoCloud?

Prosjektets hovedfokus er utvikling og styrking av Lokale institusjoner gjennom Cloud-basert teknologi. Bakgrunnen er at innhold fra mindre institusjoner, f.eks. regionale og lokale arkiv, fortsatt er underrepresentert på den digitale europeiske arenaen. Dette viktige innholdet må synliggjøres, og dagens utvikling mot sky-basert teknologi kan vise seg å være en egnet tilnærming for å løfte frem lokalt og regionalt innhold.

Innenfor LoCloud skal det utvikles nye sky-baserte modeller og virkemidler som skal gi mindre institusjoner brukervennlige og prisgunstige verktøy til bruk i arbeidet med å digitalisere og formidle sine data. Det skal først og fremst utvikles en sky-basert infrastruktur for aggregering av lokalt innhold. I tillegg skal det utvikles mikro-tjenester, herunder tjenester som skal tilby:

  • Beriking av data gjennom bruk av geografisk informasjon
  • Beriking av metadata, f.eks. automatisk oversettelse og lenking til relatert informasjon
  • Flerspråklig vokabular/synonymordbok
  • Katalog over historiske stedsnavn
  • Wikimedia applikasjon som skal integrere Wikimedia-tjenester og -innhold med LoClouds infrastruktur, slik at det blir mulig å lenke data mellom disse systemene.

Sky-tjenestene skal sørge for at lokalt innhold blir mer søkbart og interoperatibelt.

Riksarkivets rolle

Riksarkivet er fagkoordinator for LoCloud. Dette innebærer at Riksarkivet har det overordnede ansvaret for prosjektet og står som kontaktorganisasjon for EU-kommisjonen. I rollen som prosjektkoordinator vil Riksarkivet også ta i mot alle midlene fra EU-kommisjonen. Fordeling av midler ut til partnerne skjer etter vedtatt budsjett 3 ganger i løpet av prosjektperioden.

LoCloud-prosjektet ble lansert i mars 2013 og skal vare i 3 år. 32 partnere fra 26 ulike land deltar i prosjektet. Blant disse er det enkelte med særlig relevant teknisk kunnskap, som f.eks. den norske partneren Asplan Viak Internet AS, som skal utforske og utvikle de tekniske tjenestene i prosjektet. I tillegg er det en rekke nasjonale og regionale bidragsytere som blant annet vil teste ut de sky-baserte tjenestene og bringe nytt innhold til Europeana-portalen.

Det er Silvia Alfreider i Riksarkivets Bevarings- og tilsynsavdeling (BETI) som jobber med LoCloud i Arkivverket.

Mer informasjon finnes på:

 

Sist oppdatert: 30.05.2015

Diskusjon

Tilbakesporinger (Trackbacks/Pingbacks)

  1. Tilbaketråkk: En løsning som kan gi mer mangfoldig innhold på nettet? | SAMDOK / Samla samfunnsdokumentasjon - 05/09/2014

  2. Tilbaketråkk: Geocoding | SAMDOK / Samla samfunnsdokumentasjon - 10/09/2014

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: