//
du leser...
digitalisering, formidling, KUBEN, Privatarkiv, tilgjengeliggjøring

KUBEN i havn med nytt privatarkiv-prosjekt

Aust-Agder museum og arkiv, avdeling KUBEN oppbevarer store deler av fylkets historie i form av dokumenter og protokoller skapt av nåværende og historiske kommuner, samt private aktører. Inntil nylig var det i hovedsak kun de kommunale arkivene som var publisert på arkivportalen.no. Men i begynnelsen av februar i år ble også alle privatarkivene ved KUBEN tilgjengelig på portalen.

agderposten-privatarkiv-rett-pa-nett

 Bildet er hentet fra omtale i Agderposten (se lenke nedenfor)

 

«Privatarkiv – rett på nett»

KUBEN oppbevarer en stor samling av privatarkiv på i underkant av 3000 hyllemeter fordelt på om lag 1500 arkiv. Men kun 20 prosent av privatarkivene var publisert på arkivportalen. Høsten 2016 startet prosjektet «Privatarkiv – rett på nett» opp for å øke publiseringsprosenten betraktelig. Prosjektet var en videreføring av «BIPA-prosjektet» som resulterte i Bevaring og innsamlingsplan for privatarkiv i Aust-Agder, som ble ferdigstilt i fjor.

«Privatarkiv – rett på nett» ble støttet av Riksarkivet og hadde som oppgave å kvalitetssikre og berike arkivene med nødvendig metadata, samt legge ved arkivkataloger i de tilfeller der det fantes. Arkivene ble så massepublisert på arkivportalen med konsulentbistand fra Stiftelsen Asta.

 

Maritime arkiver og idrettslag

Tidsspennet på de nypubliserte arkivene er på rundt 700 år. Det eldste dokumentet er et skinnbrev som stammer fra 1300-tallet. Det nyeste er digitale dokumenter skapt i 2016. Hovedvekten av privatarkivene stammer fra 1850-årene og frem til vår tid. Arkivene tegner et bilde av hva som har skjedd i landsdelen i løpet av historien. Om lag 30 prosent av privatarkivene er knyttet til maritim virksomhet. Ikke unaturlig sett i sammenheng med at sjøfart har vært en viktig næring i Aust-Agder. I magasinene på KUBEN finnes alt fra store rederiarkiver fra seilskutetidens gullalder på 1800-tallet til mindre samlinger av brev og dagbøker fra sjømenn.

KUBEN oppbevarer også arkiver fra foreninger, lag og organisasjoner fra hele fylket. Her finnes arkivene etter idrettslag, ungdomslag, avholdslag, politiske partier, interesseforeninger innen landbruk og skogbruk for å nevne noe. Noen arkiver er nærmest komplette, mens andre kun omfatter fragmenter.

Lurer du på som befinner seg på KUBEN så følg lenken til arkivportalen.no.

 

/Yngve Schulstad Kristensen, AAMA

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: