//
du leser...
arkivutvikling, dokumentasjonsforvaltning, Kommunale arkiv, kommunereform, veiledning

Veileder om arkiv og dokumentasjonsforvaltning i kommunereformen er komplett!

Nå er den her! Arbeidet med Veileder i håndtering av arkiv og dokumentasjonsforvaltning til bruk for arkivledere i kommuner som planlegger en kommune-sammenslåing, er fullført.

Veilederen er utarbeidet av SAMDOK, et samarbeidsprosjekt i regi av Riksarkivaren for å sikre samfunnsdokumentasjon fra kommunal, statlig og privat sektor. For mer informasjon om samarbeidet rundt veilederen, se samarbeidspartnere.

Veilederen er i dag publisert på Arkivverkets nettsider, og ble presentert for ca 120 representanter fra kommunale arkivinstitusjoner, på KAI-konferansen i Sandefjord, av delprosjektleder i SAMDOK, Anna Malmø-Lund.

Statsråd Jan Tore Sanner i Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier det er viktig at kommunale arkiv blir tatt godt vare på i ein kommunesammenslåings-prosess:
– Eg vil ynskje arkivleiarar og andre ansvarlege i kommunane lykke til med arbeidet når dei startar samanslåing med andre kommunar. Arkiva er kommunane sitt minne, og det er viktig at denne dokumentasjonen blir teke godt vare på for ettertida. Samtidig gir ein samanslåingsprosess spennande moglegheiter for å tenkje nytt når arkivtenester skal etablerast i den nye kommunen.

KOMMveil Skjermbilde-2016-01-12-kl.-11.17.43

Prosjektgruppen har underveis mottatt innspill fra kommuner, fylkeskommuner, kommunale arkivinstitusjoner (KAI) og KS. Ikke minst har gruppen fått innspill fra arkivledere i kommuner som har gjennomført en sammenslåing, eller som er i prosess.

Veilederen vil også være aktuell for fylkeskommuner som skal gjennomføre sammenslåing i regionsreformenArkivregelverket er likt for kommuner og fylkeskommuner, og anbefalingene vi gir til kommunene om håndtering av arkiv i veilederen, kan derfor også gis til fylkeskommuner i prosess.

Veilederen omhandler både håndtering av eksisterende papirarkiv og digitale arkiv, og etablering av felles arkiv- og dokumentasjonsforvaltning i ny kommune, gjennom konkrete eksempler og praktiske råd, fase for fase.

Del I ble publisert i desember 2015, mens del II og III er sluttført i september 2016 og er publisert sammen med en revidert versjon av del I.

Veilederen er tredelt og tar for seg de tre fasene i arbeidet:

Del I «Før vedtak» omhandler fasen frem til lokalt vedtak om sammenslåing er fattet. Del I gir råd om hvilke forberedelser som kan gjøres før vedtak er fattet og informerer om konkrete tiltak som kan igangsettes i påvente av vedtak.

Del II «Sammenslåingsfasen» omhandler fasen fra lokalt vedtak er fattet, til sammenslåing er gjennomført. Den gir en oversikt over hvilke arkivfaglige oppgaver som må gjennomføres i sammenslåingsfasen.
Del II tar for seg prosessen steg for steg – sett fra arkivleders ståsted. Den gir konkrete råd om håndtering av eksisterende arkiver, samt om etablering av arkivtjeneste og arkiver i ny kommune.

Del III «Ny kommune» gir råd om langsiktig arbeid med arkiv og dokumentasjonsforvaltning i den nye kommunen.

Vi håper mange får glede av veiledningen!

 

Lenke til Arkivverkets nettsider om kommunereformen.

 

 

 

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: