//
du leser...
Privatarkiv, strategier

Strategi for privatarkivfeltet i Norge

Riksarkivaren har vedtatt vår første nasjonale strategi for privatarkivfeltet i Norge.

Målet for strategien er å få en mer helhetlig samfunnsdokumentasjon på sikt, der arkivmateriale vurderes for bevaring ut fra de samfunnsfunksjoner som arkivmaterialet gjenspeiler og dokumenterer, og ikke etter forvaltningstilhørighet.

Historiske arkiv som er skapt i privat sektor – dvs. i organisasjoner, bedrifter, institusjoner og av enkeltpersoner – blir bare unntaksvis bevart.

Alle kulturpolitiske dokumenter som har sagt noe om arkiv de siste 30 åra, har sagt at arkiv fra statlig, kommunal og privat samfunnssektor utfyller hverandre og dokumenterer samfunnet fra ulike vinkler og ståsteder. De har påpekt at privat sektor er klart underrepresentert i forhold til de to andre.

I 2014 utgjorde det som var bevart fra privat samfunnssektor i arkivinstitusjoner, museer og bibliotek, knappe 22 % av det som totalt er bevart. Dette er en forsvinnende liten andel når vi tenker på hvor stor del av vårt samfunn og våre liv som dekkes av privat sektor og vår private dokumentasjon. Det er bevart altfor lite til å gi oss et godt og relevant samfunnsminne med bred dokumentasjon av kultur og samfunn.

Riksarkivarens nye strategi er basert på innspill fra et bredt arkivfaglig miljø i delprosjekt privatarkiv i SAMDOK.

Delprosjektet leverte 31.12.2014 utredningen ”En helhetlig samfunnshukommelse” og vedlegg.

Riksarkivaren, Kulturrådet, Landslaget for lokal- og privatarkiv (LLP), Norsk arkivråd (NA), Kommunenes sentralforbund (KS), IKA Møre og Romsdal og Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek (Arbark) har vært representert i gruppa.

Les nyhetssak om den vedtatte strategien her.

Les mer om Privatarkivstrategien på Arkivverkets nettsider.

 

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: