//
du leser...
arkivdanning, arkivteori, bevaring og kassasjon, dokumentfangst, elektronisk arkiv

En ny arkivvitenskap?

Dagens arkivdanning og digitale arkiv utfordrer tradisjonell forståelse av proveniens og opprinnelig orden og oppfatningen av arkivdokumenter som unika. Fokus er blitt flyttet fra arkivet som objekt til de handlingene som skaper arkivet, skriver Gudmund Valderhaug i et innlegg på Depotdrengen.

Klassisk arkivistikk bygde på en arkivforståelse som i realiteten ga lite rom for teoretisk spekulasjon. Fokus på fysiske dokumenter og de fysiske strukturene i arkivet som uttrykk for relasjonene mellom dokumentene, førte til at de funksjonelle og kontekstuelle forholdene som lå bak strukturene og objektene ofte ble oversett. Analysen av arkivet som uttrykk for arkivskaperens samfunnsmessige posisjon og virksomhet ble forsømt. Dette bidro til at arkivistikken i praksis kunne bli styrt av normative prosedyrer, metoder og teknikker for å ordne og katalogisere arkiv som fysiske objekter.

Печать

Mot slutten av 1900-tallet ble oppfatningen utfordret av den nye digitale konteksten. Et eksempel på dette er arkivlovens definisjon av dokument slik det var i 1992 opp mot det nye i 2002: ei logisk avgrensa informasjonsmengde som er lagra på eit medium (først brukt i arkivinstruksen i Oslo kommune, Oslo byarkiv vedtatt i Oslo bystyre jan. 1999).

Forenklet er det to hoveddiskurser i dagens arkivvitenskap, de som er mest opptatt av arkivet som system og de som er mest opptatt av å forstå arkiv som samfunnsfenomen. Men disse er uten skarpe grenser. Viktigst, og det man er enig om er : Forståelsen av at arkivvitenskapen må omfatte hele arkivkontinuiteten, dvs både danning, bevaring og bruk av arkivene, samt behovet for standarder for elektroniske arkiv og en ny funksjonell forståelse av arkivproveniensen. Dette kan signalisere en framtidig konsensus om faglige hovedprinsipper.

Les mer på: https://depotdrengen.wordpress.com/

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: