//
du leser...
Arkiv i eForvaltning, arkivkjerne, eArkiv, konferanse, synkron avlevering

Svært vellykket fagdag om eArkiv!

Totalt 140 personer var samlet i Wergelandssalen hos Riksarkivet tirsdag 10. mars til fagdag om eArkiv i offentlig forvaltning. Mange flere hadde meldt interesse, men fikk ikke plass, så arrangementet ble også overført til skjermer utenfor salen og i tilstøtende møterom.

Deltakerne kom fra hele sektoren. Her fantes arkivansvarlige fra stat og kommune, representanter for relevante statlige etater, systemleverandører og andre interesserte.

Bilde fagdag 10.03.2015 (helfro)

Første del av dagen besto av informasjon om strategien bak Riksarkivets eArkiv-satsing, inkludert en demo av piloten som Bouvet kjører hos Riksantikvaren for utprøving av datadrevet, automatisert overføring av arkivmateriale til depot i Riksarkivet («synkron overføring»).

En sentral del av budskapet fra Hans Fredrik Berg (RA) var at eArkiv foreløpig er en arkitekturskisse. Det finnes flere måter å løse dette på, og det er mange og store spørsmål igjen som Riksarkivet må ta stilling til.

Deretter presenterte Øivind Langeland fra Difi arbeidet som pågår rundt digital meldingsutveksling i offentlig sektor, og knyttet dette opp mot eArkiv-modellen.

Tiden etter lunch var satt av til innspill fra andre aktører. Først ut var Geir Myrind fra SITS om Semantikk og informasjons-arkitektur i Skatteetaten, hvor han blant annet trakk frem arbeidet med standardisering og autoritetsregistre.

Deretter kom brukersiden til orde, og vi fikk en kritisk gjennomgang av eArkiv fra Jan Erik Ressem og Jean Philippe Caquet fra henholdsvis Oslo kommune og Trondheim kommune. De var blitt bedt om å komme med både ris og ros, og ga mange nyttige innspill til det videre arbeidet.

Kommunesektoren var også representert ved KDRS (Kommunearkivinstitusjonenes Digitale Ressurssenter), og Tor Eivind Johansen delte tanker om en mulig bruk av eArkiv som felleskomponent for kommunale arkiver.

Fra leverandørsiden deltok Software Innovation som har laget sin egen «eArkiv»-løsning basert på spesifikasjoner fra det svenske Riksarkivet (FGS). Knut Erik Gudim presenterte løsningen og viste også en kort demo.

Siste faglige innlegg sto DSS (Departementenes servicesenter) for. Beate Kittelsen og Hanne Cecilie Raaberg delte sine erfaringer med uttrekk og deponering fra departementene, med hovedvekt på prosjektet som kjøres i samarbeid med Riksarkivet for innlevering av materiale fra flere departementer. De delte også noen tanker om mulige fremtidige effektiviseringstiltak, hvor en eArkiv-løsning vil kunne bli et nyttig bidrag.

Avslutningsvis takket møteleder, Tor Anton Gaarder, for alle bidrag. Innspillene vil bli tatt med inn i det videre arbeidet med eArkiv.

Han benyttet også anledningen til å takke avtroppende avdelingsdirektør Gunnar Urtegaard, som har vært hjernen bak og pådriver for Riksarkivets eArkiv-satsing. Nå er det opp til oss andre å føre dette videre.

Presentasjonene vil bli lagt ut på Arkivverkets nettsider og under Fagdager og konferanser her på SAMDOK-bloggen.

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: