//
du leser...
big data, geocoding, internasjonalt, konferanse, lenka data, LoCloud, opne data, tilgjengeliggjøring

Reisebrev fra Firenze – ICOMOS (International Council of Museums and Sites)

 

Duomo e Campanile di Giotto

Det er søndag og jeg skal reise fra Gardermoen til Firenze sammen med min kollega i LoCloud-prosjektet, Siri Slettvåg fra Avinet. Vi skal på ICOMOS Generalforsamling (International Council of Museums and Sites), hvor vi og tre partnere har organisert ett workshop om LoCloud-prosjektets mål.

Vi skal lande i Roma og deretter ta toget til Firenze, bare 1 og en halv time unna. Det har gått 7 år siden jeg sist var i Roma. Jeg gleder meg skikkelig, spesielt til å nyte en ”capuccino”. Når vi går av flyet legger vi bort jakkene våre: det er strålende vær med 20 varmegrader.

Vi skal ta toget fra flypassen til Termini, sentralstasjonen i Roma, men toget har akkurat gått og det neste går om en time. Vi får tilbudt å ta en shuttle bus, som går om 5 minutter. Og det gjør vi. Så opplever vi litt av en ”guida alla romana” – typisk kjøring i Roma: fort og svingete, med forbikjøring både til venstre og til høyre. En dame som sitter bak meg er kjemperedd. Men mannen som kjører Siri og Silvia i Romaer hyggelig og viser oss alle monumenter vi kjører forbi og forteller om byen og om sin restaurant, som han tidligere drev med familien sin ved kysten. Termini-stasjonen er vel ikke det beste stedet for å ta en capuccino, synes jeg. Når vi nærmer oss stasjonen spør jeg ham om det finnes et hyggelig sted i nærheten, hvor vi kan sitte ute. Ja, selvfølgelig finnes det. Det kan han ordne. Han kjører først de andre gjestene til sentralstasjonen, og deretter kjører han oss videre på et utested med utsikt mot Santa Maria Maggiore-kirken. Og da sitter vi fornøyde midt i Roma med god mat, capuccino og deilig vær.

Etter lunICOMOS - Fortezza da Bassosjen tar vi toget til Firenze, sjekker inn på hotellet og møter opp for registrering ved ”Fortezza da Basso” (festning)

Der finner vi også to andre kollegaer fra London og York. Det er 1500 innmeldte på ICOMOS, og de kommer fra hele verden. Ved siden av ICOMOS-generalforsamlingen, finnes det mange sidearrangementer, bl. a. Kunst og restaureringsmessen og et Symposium med tittelen ”Heritage and Landscape as Human Values” som er delt inn i 5 parallellsesjoner:

  • Sharing and experiencing the identity of communities through tourism and interpretation
  • Landscape as cultural habitat
  • Sustainability through traditional knowledge
  • Community driven conservation and local empowerment
  • Emerging tools for conservation practice

På tirsdagen presenterer vi LoCloud-prosjektet. Jeg holder et foredrag om hvordan LoCloud kan være en støtte for turisme, og viser noen apper utviklet i Norge med bruk av innhold fra Norvegiana – Europeana: Kultur og Naturreise, Rallarvegen og Prøysenvandring. (Kursene vi hadde i Son på avdelingsseminar viste seg å være veldig nyttige både til å forberede presentasjonen min og til selve presentasjonen.)

Resten av dagene i Firenze bruker vi for møter blant oss LoCloud partnere, men også for å delta i presentasjoner og diskusjoner i de forskjellige sidearrangementer, og for å knytte noen nye kontakter.

Det foredraget jeg kommer aldri til å glemme, selv om det varte bare 15 minutter, er det av Antonio Paolucci, nåværende Direktør av Vatikanmuseene og tidligere italiensk kulturminister i 90-årene. Han snakket om maleriene i det Sixtinske Kapellet, Michelangelo, Botticelli og det føltes som en reise, som å være der. Det var så fascinerende at som følge av dette kjøpte jeg meg en svær bok om Kunsthistorie samme kvelden i Firenze.

Presentasjoner:

1) Local Content in a Europeana cloud – Kate Fernie

2) Geolocation Enrichment Tools – Siri Slettvåg

3) LoCloud Collections – Marcin Werla/Holly Wright

4) LoCloud as support for communities and cultural tourism – Silvia Alfreider

5) Overview and demonstration of LoCloud mapping tools and cloud-based services for Europeana – Dimitris Gavrilis

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: