//
du leser...
big data, DIFI, e-forvaltning, formidling, geocoding, konferanse, lenka data, LoCloud, nordisk, NordLod, opne data, RDF, semantisk web, tilgjengeliggjøring

De nye encyklopedistene – NordLod2014

Sist uke gikk en av årets mest spennende konferanser av stabelen: Å sikta mot stjernene – lenka og opne data i et nordisk perspektiv (NordLod).

Tema for årets konferanse var strategier, teknologier, metodikk og verktøy for sammenstilling og presentasjon av informasjon fra helt forskjellige datakilder. Dette grepet åpner for helt nye måter å tenke tilgjengeliggjøring på.

lod-cloud_colored

Et bredt utvalg av innlegg fra de nordiske land ga innblikk i alt fra grunnleggende arbeid som utvikling av felles ontologier (begrepskataloger), via verktøy for mapping av data fra forskjellige kilder, til løsninger for presentasjon av slike data.

Et sentralt stikkord for arbeidet med høsting, samordning og deling av data er bruken av RDF (Resource Description Framework) – en standardisert modell for beskrivelse av metadata. Et slikt felles rammeverk er sentralt for at data fra forskjellige kilder skal kunne “snakke sammen”.

Prosjektet Kultur- og naturreise (Riksantikvaren sammen med Riksarkivet, Kulturrådet, Kartverket og Miljødirektoratet) er den kanskje viktigste pådriveren for dette arbeidet i Norge, sammen med Digisam, en avdeling i det svenske Riksarkivet. Ettersom arbeidet med konkrete løsninger foreløpig er nybrottsarbeid, er de nordiske landene på forskjellige stadier i arbeidet. Finland og Norge er trolig kommet lengst, men de øvrige landene er også i gang, noe innleggene på konferansen bar tydelig bud om. Sist, men ikke minst, er det et tett samarbeid med EU-initiativet Europeana, hvor fagmiljø fra alle europeiske land deltar. Riksarkivet deltar  i dette arbeidet, gjennom SAMDOK, i LoCloud-prosjektet.

En viktig premiss for arbeidet med LOD er deling av offentlig produserte data, et tema som har vært diskutert i mange år, men som det har tatt tid å få aksept for. Her har bruk av meteorologigske data i applikajonen yr.no vært et godt eksempel på at deling er en suksess. I vår sammenheng er kartinformasjon en viktig byggestein i presentasjonsløsningene. Kartverkets data har hittil bare delvis vært åpent tilgjengelige, men dette er i ferd med å endre seg.

Som avslutning på konferansen snakket Thomas Nortvedt fra KMD om Hvilke planer har Norge for åpne data? Han viste blant annet til databanken data.norge.no hvor offentlige dataprodusenter kan legge ut sine datasett til fri avbenyttelse.

Arbeidet med å lenke sammen og tilgjengeliggjøre data fra alle kanter av informasjons-samfunnet, er i gang. Grunnlaget er lagt for de nye encyklopedistene; nå er det bare fantasien som setter grenser.

[Presentasjonene fra konferansen blir lagt ut på nettsidene til Kultur- og naturreise.]

 

 

 

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: