//
du leser...
elektronisk arkiv, konferanse, Privatarkiv, SAMDOK

Inntrykk fra Privatarkivkonferansen 2014

Privatarkivkonferansen 2014 ble – av praktiske årsaker – i år lagt til samme tid og sted som Samdokkonferansen.

Temaet var Samarbeid, og flere av innleggene poengterte nettopp samarbeid som både ønskelig og nødvendig i arbeidet med privatarkiv. Tom Oddby illustrerte godt hvor nødvendig det er å skape nettverk for å få inn arkiver, og Bjørn Aksdal etterlyste samarbeid med arkivfaglige ressurser og organisasjoner i arbeidet med å forvalte de store samlingsarkivene med folkemusikk og -dans landet rundt. Skeivt arkiv i Bergen, en nykommer i arkivlandskapet, ble presenteret av Tone Hellesund. De definerer seg som et minoritetskulturelt arkiv og har gått inn i samarbeid både med arkivfaglige ressurser og med forskningsmiljøer for å få sitt treårige prosjekt så solid grunnfestet som mulig før prosjektperioden går ut.

Et annet viktig tema var, som så ofte før, elektroniske privatarkiv. Elektroniske privatarkiv er et utømmelig tema som uavlatelig kommer opp der to eller tre ”privatarkivarer” er samlet. Temaet er en stadig kilde til undring og avmakt, og den som kan gi enkle, riktige og entydige svar, vil bli rik – i hvert fall på heder og ære. Torkel Thime er på god vei mot slik rikdom, hans Elektroniske privatarkiver for dummies kan være svaret på i hvert fall noen av våre bønner. Martin Ellingsrud fra Arbark viste også vei mot riktig tankegang og brukbare rutiner i arbeidet med elektroniske arkiv i fagbevegelsen.

Lydarkiver var et tredje tema, og festspill og festivalarkiver ble belyst med utgangspunkt i Bergensfestspillene ved Terje Haram og Riddu Riddufestivalen ved Karoline Trollvik og Harald Lindbach. Sigrun Rasmussen og Grete Gunn Bergstrøm holdt et tankevekkende innlegg om vokalarkiver og trakk fram viktige etiske og juridiske dilemmaer når man skal tilgjengeliggjøre intervjuer og samtaler som slett ikke i utgangspunktet var skapt for å offentliggjøres.

Ellen Røsjøs innlegg om bevaringsplaner og metodikk og Bjørn Berings (i Ranveig Gausdals sted) og Gunnar Urtegaards innlegg om arkivlandskapet og utviklingen framover, fungerte som gode faglige og arkivpolitiske rammer. Alt i alt fikk vi en bredt anlagt privatarkivkonferanse som formidlet stort og smått, bredt og smalt, og belyste viktige elementer av det som rører seg i privatarkivsektoren for tiden.

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: