//
du leser...
Privatarkiv

Norsk olje- og gassarkiv


Lanseringen av Norsk olje- og gassarkiv den 16. september var en stor suksess. Arrangementet fant sted i ExxonMobils lokaler i Sandnes. Kulturminister Thorild Widvey representerte regjeringen. Til stede var også Statoils første administrerende direktør Arve Johnsen, tidligere direktør i Oljedirektoratet Fredrik Hagemann og administrerende direktør i Norsk olje og gass Gro Brækken. Riksarkivaren var representert ved regionaldirektør Lene Walle.

Norsk olje- og gassarkiv er etablert av Arkivverket som et treårig pilotprosjekt med tanke på å opprette en nasjonal enhet innenfor Arkivverket med ansvar for å dokumentere norsk petroleumsvirksomhet. Norsk olje- og gassarkiv er plassert ved Statsarkivet i Stavanger. Torkel Thime er prosjektleder for virksomheten.

Norsk olje- og gassarkiv har tatt imot både papirbaserte og elektroniske arkiver fra bedrifter, organisasjoner, enkeltpersoner og offentlige virksomheter. Arkivet rommer per dags dato mer enn 4000 hyllemeter papirbaserte arkiver fra mer enn hundre aktører innen norsk petroleumsvirksomhet. Norsk olje- og gassarkiv samarbeider med alle de store olje- og gasselskapene på norsk sokkel og er deltaker (innehar for tiden ledervervet) i European Oil and Gas Network (EOGAN).

Sektorvis tilnærming til bevaringsarbeidet
jf. Torkel Thimes artikkel: ”Bevaring av arkiver fra olje- og gassektoren. En annerledes tilnærming til privatarkivarbeidet”, publisert på Samdoks blogg 3.6.2014.

Ved å arbeide systematisk med en sektorvis tilnærming til arkiver som man har gjort i Norsk olje- og gassarkiv, har man i følge Torkel Thime erfart følgende:

Personalet utvikler en unik kompetanse på et svært spesialisert område (om bransjen generelt og fagkunnskap om næringens arbeidsområder, bruksbehov osv).

Inngående kjennskap til sektoren og aktørene gjør at man knytter viktige forbindelser og inngår i nyttige nettverk bestående av arkivskapere, bevarings- og formidlings-institusjoner og brukere.

Tett oppfølging av sektoren gir kunnskap om viktige endringer og gir sjanse til å være i forkant av utviklingen (arkivdanning, fusjoner/fisjoner i bransjen, forskningsbehov, m.m.)

Samarbeidet med de ulike aktørene blir av en slik karakter at det blir lettere å inngå avtaler om forpliktende samarbeid knyttet til deponering, oppdrag, o.a. De har allerede deponeringsavtaler med de fleste pionerselskapene.

Sammenstillingen av privat og offentlig materiale gir brukerne en enkel og samlet tilgang til materialet og sikrer at overlappende informasjon ikke bevares flere steder.

Norsk olje- og gassarkiv har et nasjonalt ansvar med tyngdepunkt i Stavangerregionen. Men det betyr ikke at alle arkiver skal plasseres der. Det viktigste med denne satsingen er at man har ett organ med olje- og gassektoren som sin hovedoppgave og som kan koordinere bevaring av arkiver fra denne bransjen.

Det bør vurderes om en sektorvis tilnærming til bevaringsarbeidet for bedriftsarkiver kan være hensiktsmessig innen annen næringsvirksomhet, som for eksempel fiskerinæringen, bank- og finansnæringen m.fl.

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s