//
du leser...
arkivpolitikk, Privatarkiv

Støtteordningen for privatarkiv gjorde Blå Kors-arkiver tilgjengelig

Høsten 2012 fikk Oslo byarkiv midler fra Kulturrådet for å ordne arkivet etter Blå Kors i Norge. Nå er arbeidet sluttført, og arkivene er tilgjengelig for publikum. Materialet omfatter Blå Kors Oslo, Blå Kors Norge, forskjellige lokallag i Oslo og noe materiale fra Norges Kristelige presselag. Omfanget ferdig ordnet er ca. 33 hyllemeter. Det er et tankekors at et slikt prosjekt ikke ville vært mulig å realisere i dag siden støtteordningen for privatarkiv fra 2014 ble reservert for museene.

Den første Blåkorsforeningen i Norge, Møllergatens Blåkorsforening i Kristiania, ble etablert i 1906 etter initiativ fra bymisjonsprest Ole Theodor Moe. Blå Kors har siden opprettelsen drevet sitt arbeid ut fra tre hovedmålsettinger: Hjelpe rusavhengige, utbre den rusfrie livsstilen og formidle det kristne budskapet gjennom ord og handling. Organisasjonen har drevet pionervirksomhet innenfor norsk rusomsorg, og slik er materialet enestående. Det gir også stemme til den marginaliserte gruppa organisasjonen tok seg av.

Arkivmaterialet er fra perioden 1893 – 2008 og dekker organisasjonens tilblivelse og drift i perioden. Arkivet består av møtebøker, journaler, regnskap, statistikk, en tilnærmet komplett samling av «Blåkorsbladet», samt privatsamlingen etter generalsekretær Ole Steffensen Isene. Dertil kommer en betydelig fotosamling på rundt 8 hyllemeter. Flere av disse bildene er digitalisert og vil bli gjort tilgjengelig på http://www.oslobilder.no.

Katalogen over de ulike Blå Kors-arkivene er publisert på Arkivportalen.no, se http://www.byarkivet.oslo.kommune.no/article271809-961.html

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: