//
du leser...
bevaring og kassasjon, formidling, Privatarkiv, SAMDOK

Skeivt arkiv og homohistorie

Skeivt arkiv ved Universitetsbiblioteket i Bergen har som mål å bevare forskning og historie om homofili, på lik linje med andre minoritetsgrupper, som samer, kvener, romfolket og innvandrere. Det vil være til nytte for både forskere, studenter og allmenheten. Som en start mottok arkivet 100 000 kroner fra Fritt Ord i fjor. I år følger Kulturrådet opp med 400 000 kroner i utviklingsmidler.

Skeiv norsk historie har vært et forsømt område innen kulturminnevern og forskning i Norge, i motsetning til i enkelte andre land hvor egne arkiver samler inn, bevarer og formidler historisk materiale som kan kaste lys over den skeive historien.

I anledning Stemmerettsjubileet 11. juni i fjor overrakte Kim Friele sitt lhbt-arkiv til Universitetsbiblioteket i Bergen slik at det kan innlemmes i det skeive arkivet.

Det norske arkivet vil være et utvidet arkiv med digital informasjon og materiale, fra magasiner og tidsskrifter til videointervjuer og oversikt over rettsmateriale.

Ranveig Gausdal i Kulturrådet uttaler til Blikk:

– Alt kommer ikke av seg selv, spesielt ikke innen arkivsektoren, hvor man har en tradisjon for å vente på at materiale skal komme inn i samlingene. Men det er noen temaer og historier man må gå mer aktivt inn for å samle og dokumentere slik at alle stemmer blir representert. Kulturrådet mener at homohistorie er et av disse viktige temaene, sier Gausdal til Blikk Nett.

– For Kulturrådet er det viktig at disse midlene innebærer en metodeutvikling som gjør at man henter noen erfaringer som kan overføres til andre prosjekter og institusjoner som ønsker å jobbe med liknende temaer. Der kan Skeivt arkiv være et prosjekt som kan komme andre til gode, sier Gausdal.

Se: http://www.blikk.no/index.php?option=com_k2&view=item&id=11034%3Ast%C3%B8tter-skeivt-arkiv

Ellers fins materiale etter homofiles organisasjoner og etter privatpersoner også bevart i Riksarkivet og Statsarkivene i Stavanger og Trondheim. Se: http://www.arkivportalen.no/side/sok/avansert og søk f eks ”homofil” eller «lesbisk».

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: