//
du leser...
bevaring og kassasjon, formidling, Privatarkiv, SAMDOK

Om å skape utfyllende dokumentasjon – f eks på digitaltfortalt.no

Prosjektet «Krigsminner i Nord-Salten som ledd i verdiskaping på kulturminneområdet» http://www.krigsminner.blogspot.no/ startet opp sommeren 2013 og avsluttes i 2015. Det drives av Árran – julevsáme guovdásj/lulesamisk senter og er finansiert av Riksantikvaren, Nordland fylkeskommune og Sametinget.

Gjennom prosjektet vil de fokusere på landskapets kulturverdi som grunnlag for verdiskaping. Målet er å bruke kulturminner fra 2. verdenskrig til verdiskaping, først og fremst krigsminner knyttet til flyktningetrafikken fra Hellemobotn til Sverige, men også krigsminner fra øvrige deler av Nord-Salten. De skal blant annet registrere og restaurere krigsminner, gjennomføre skjøtselstiltak og utvikle kulturminneløype. Alt skal skje i nært samarbeid med lokalmiljøet og lokale ressurspersoner.

Men først er det behov for å gjennomføre innsamling og dokumentasjon av kulturminner og historier knyttet til krigshistorien. For å inspirere folk til sjøl å formidle krigsminner og fortellinger fra krigen arrangerer prosjektet kurs i å lage digitale fortellinger den 13. og 14. februar. Målet med kurset er å få folk til å publisere på nettstedet Digitalt fortalt.
Les mer om prosjektet på Kulturrådets nettsider: http://kulturradet.no/vis-arkivartikkel/-/asset_publisher/U1Cc/content/aktuelt-vil-fylle-krigshistoriens-sorte-hull

Prosjektleder Linda van der Spa er sjøl fra Tysfjord der omtrent 3000 flyktninger ble loset til Sverige under andre verdenskrig. Fra Tysfjord gikk flere fluktruter, og de var krevende. Både loser og flyktninger satte livet på spill. Men på grunn av lite dokumentasjon, er dette lite kjent.

Samisk Arkiv i Kautokeino kan bekrefte at det er stor mangel på dokumentasjon på hva som skjedde i de samiske områdene og Nord-Norge under den andre verdenskrig. Å skape slik dokumentasjon kan være viktige bidrag til både krigshistorie, samisk historie, kulturminneforvaltning og person-/slektshistorie. Arkivarer kan skape bevissthet rundt dokumentasjonsproblemer og behov for muntlig historie, foto/video eller annen dokumentasjonsaktivitet som både arkiver og mange slags kulturinstitusjoner kan bidra til.

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: