//
du leser...
elektronisk arkiv, Privatarkiv

Hva blir igjen av vår tids dagbokfortellinger?

Et rørende dagbokprosjekt kalt ”Kjøttgryta” blir avlevert Statsarkivet i Oslo i disse dager. Damene som sto bak var et kull husstellærerinner som bestemte seg for å holde kontakt ved noe så originalt som ei felles dagbok! Kullet gikk ut fra Statens lærerinneskole i husstell på Stabekk i 1942, og i hele 60 år – fram til 2003 – skrev de felles dagbok. Resultatet var sju tettskrevne bøker med bilder og historier om levd liv i hverdag og fest og felles fag. Gjennom dagbokprosjektet holdt de kontakt og holdt hverandre oppdatert. Så ble de færre og færre, og de måtte avgjøre ”Kjøttgrytas” skjebne før de var gått bort alle sammen. Statens lærerinneskole på Stabekk holdt til på Stabekk fram til 1994. Etter å ha skiftet navn noen ganger havnet skolen som en del av Høgskolen i Akershus og ble flyttet til Kjeller i 2003. Derfor havnet også dagbøkene på biblioteket på Kjeller da prosjektet ble avsluttet.

Se http://khrono.no/campus-samfunn/2013/11/60-ar-med-levd-kvinneliv

I dag ville vel damene holdt kontakt på Facebook og kanskje twitret eller holdt liv i en blogg. Men det er slett ikke sikkert de ville greid å holde kontakten så lenge med våre moderne medier som de har gjort med felles dagbøker og postforsendelser. Skal tilsvarende materiale på våre moderne medier reddes til et bestandig format, så det også kan leses om 70 år, må det spesielle tiltak til. Vi vet ikke om det vil se likedan ut som det gjorde da det ble skapt, for plattformene endrer seg og nye kommer til. Det må tas langt mer bevisste valg veldig tidlig for at det i det hele tatt skal bli noe igjen å bevare. Samtidig som vår tid nærmest flyter over av hverdagshistorier i sosiale medier, så vet vi lite om hva som vil kunne bli bevart for våre etterkommere i et evighetsperspektiv. De vil sannsynligvis ikke komme like lett til det som de som kunne finne fram til dagbøker og brevsamlinger om levde liv.

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: