//
du leser...
Arkiv i eForvaltning, Noark5, SAMDOK

Samdok på den internasjonale arena

Etter initiativ fra Barak Obama i 2010, lanserte 8 land i september 2011 det internasjonale prosjektet OGP (Open Government Partnership). Blant de opprinnelige landene var også Norge. http://www.opengovpartnership.org/country/norway

Nå et drøyt år senere teller gruppen 61 land. Målet med OGP er å gjøre offentlig forvaltning bedre og mer ansvarlig overfor innbyggerne. I sin første handlingsplan valgte Norge å satse på tre hovedområder:

1. En åpen offentlig sektor og et inkluderende styresett
2. Tiltak for å fremme likestilling mellom kjønnene og kvinners fulle deltakelse i det sivile liv, i privat sektor, i offentlig administrasjon og i de politiske prosesser.
3. Åpenhet/transparens rundt forvaltningen av olje- og gassinntektene, tiltak for å økonomisk transparens.

«Registrering og bevaring av digital dokumentasjon produsert av offentlige organer.» er en av satsningsoppgavene i Norges andre og reviderte handlingsplan i OGP. Kulturdepartementet, Arkivverket og DIFI står som ansvarlige for oppgaven.

Blant de viktigste tiltakene for å nå målet, er utviklingen av felles løsninger, standarder og retningslinjer for behandlingen av digital dokumentasjon. Opprettelsen av Samdok-prosjektet er et viktig skritt på veien. Det åpner for samarbeid på tvers av nivåer og miljøer i arkiv-Norge. Revisjon av arkivlov med forskrifter vil også være et viktig virkemiddel.

Konkret nevner Norges handlingsplan utfordringen med å få på plass forskriftsbestemte arkivfunksjoner i alle automatiserte og spesialiserte fagsystemer og sakarkiver som bruke av offentlige organer (les Noark 5). Disse arkivfunksjonene skal sikre kortsiktig og langsiktig lagring av dokumentasjonen, samt sikre transparens og fri tilgang til informasjonen.

Det skal også utredes felles løsninger for bevaring og tilgjengeliggjøring av digital dokumentasjon straks denne er ute av administrativ bruk.

Norge har ikke bare fått skryt i for sin første handlingsplan. Liv Freihow referer til flau norsk innsats i OGP. Rapporten hun viser til kritiserer den første handlingsplanens manglende klarhet når det gjelder konkrete planer og framdrift. Det etterlyses at pågående prosjekter settes i kontekst av OGPs høyprofilerte initiativ.

Nå er det opp til oss i Samdok og Arkivverket å følge opp den andre handlingsplanens mål og oppgaver. For her forsøker man nettopp det som etterlyses i evalueringsrapporten. Vi vet hva vi har å gjøre, vi vet hva som er målene. Nå må vi sette oss ned og prioritere riktig og vi må klare å dra nytte av dette viktige og internasjonale initiativet som går hånd i hånd med vårt samfunnsoppdrag.

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: