//
du leser...
Arkiv i eForvaltning, lenka data, opne data, PSI-direktivet

NOKIOS 2013 – åpne data

Årets NOKIOS fant sted 29.-31. oktober i Trondheim. Den var for en stor del viet åpne data, med interessante kurs, workshops og innlegg om ulike aspekter av lenking, deling og gjenbruk av offentlige data. Det var vanskelig å velge mellom de parallelle sesjonene som inneholdt alt fra en praktisk innføring i hvordan å åpne data, via lenking av åpne data (LOD) til felleskomponenter i en felles ikt-arkitektur for offentlig sektor.

Selv deltok jeg i en interessant workshop om felles testdata til bruk ved test av applikasjoner som benytter offentlige datakilder. Konklusjonen i vår arbeidsgruppe var at dataeierne må tilrettelegge datasett som egner seg for test, dvs. at dataene er innbyrdes konsistente uten at de kan knyttes til personer. Folkeregisteret ble flittig brukt som eksempel. Jeg synes også lenkede lukkede data i kombinasjon med lenkede åpne data i presentasjonen av Semicolon-prosjektet gir interessante perspektiv for bruk av offentlige data som av ulike grunner ikke er åpne.

Direktøren i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, minnet i sitt innlegg om utfordringer med åpne data om formålsprinsippet i personvernet, altså at innsamlede data ikke skal benyttes til andre formål enn de er samlet inn for. Dette står slik jeg forstår det i en motsetning til hensikten med åpne data, som nettopp er innovativ kombinasjon av offentlige datakilder. Han oppsummerte det slik: Gårsdagens utfordring var ulovlig tilegnelse og innsamling av data, mens dagens utfordring er ulovlig bruk og ulovlig analyse av data, for eksempel forsøk på reidentifisering av anonymiserte persondata.

Mitt inntrykk etter konferansen, verifisert i etterhånd ved søk i data.norge.no, er at det allerede er mye offentlig informasjon tilgjengelig på maskinlesbar form. Det er bl.a. mange åpne datasett fra Kartverket, som tillater spennende presentasjoner av stedfestede data, f.eks. i kombinasjon med Arkivverkets folketelling av 1910 (som riktig nok er det eneste fra Arkivverket). Videre synes det som om mye usikkerhet om hvordan man skal gå fram, eierskap, ansvar og rettigheter er ryddet av veien, slik at det bare er å sette i gang. Det er regjeringens (og tidligere regjeringers) uttalte politikk å åpne offentlige data. Full effekt av åpne data får vi ved å lenke dem til andre åpne data. Det finnes mange verktøy for å få til dette, men så vidt jeg forstår er det fremdeles relativt arbeidskrevende å etablere lenkene i henhold til en konsistent overenskomst om hva lenkene skal «bety».

Under sesjonen om strategi for samhandling, holdt Tor Nygård fra Brønnøysundregistrene, et særlig underholdende og tankevekkende foredrag, «Hvem skal samordne samordningen», bl.a. om dårlig koordinering av satsninger i Brreg og Difi.

Du finner videoopptak og presentasjoner fra konferansen på NOKIOS’ hjemmeside http://nokios.no/

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: