//
du leser...
bevaring og kassasjon, organisering, Privatarkiv, SAMDOK

Flere bedriftsarkiv må bevares for å få en mer helhetlig samfunnsdokumentasjon

– I regjeringens forslag til statsbudsjett kuttes Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek med to millioner kroner. Helt feil, mener næringslivshistoriker Christine Myrvang ved Handelshøyskolen BI. Hun vil i stedet at arkivet blir et eksempel til etterfølgelse. Arbeidsgivere bør opprette et tilsvarende arkiv, sier hun.– Vi trenger et Næringslivets arkiv og bibliotek.

– Det viktigste er at vi får bevart flere slike arkiver. En måte å gjøre det på er at næringslivet selv tar en større del av ansvaret. Man kunne tenke seg et spleiselag mellom staten og privat sektor, sier seniorrådgiver Vidar Øverland ved seksjon for privatarkiver i Riksarkivet. Han viser til at Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek har stor nasjonal betydning – og at arbeidsgiverne ikke har stablet en tilsvarende institusjon på beina. – Det burde kanskje ha vært en slik institusjon på den andre siden i arbeidslivet også. Riksarkivet jobber i disse dager med en strategi for dette arbeidet. Øverland ser ikke bort fra at NHO vil bli invitert med på et spleiselag.

– Det offentlige arkivverket makter ikke å bevare de store bedriftsarkivene på egen hånd. Ikke uten vesentlige bidrag fra bedriftene selv og næringslivets organisasjoner. I Sverige er det bevart langt flere bedriftsarkiver enn i Norge, påpeker både Øverland og Christine Myrvang. Der har man nemlig et uavhengig arkiv for næringslivet, det såkalte Centrum för Näringslivshistoria.

Les mer på:

http://www.klassekampen.no/article/20131115/ARTICLE/131119975

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: