//
du leser...
formidling, KAI-institusjonar, Privatarkiv

Arkivparadiset – spre ordet!

I begynnelsen av november er det den nordiske arkivdagen. Dagen trengs for å sette fokus på arkiv. De fleste har et ubevisst forhold til arkiver – de er ikke klar over at de bidrar til et på jobben, i organisasjonene de er aktive eller ved egen samling og dokumentasjon. Disse kalles på fagspråket privatarkiv. Og det er ganske personavhengig hva som blir bevart av privatarkiv i bevaringsinstitusjonene våre. Bare ca. 20 % av det som er bevart i 50 norske arkivinstitusjoner er privatarkiv i følge den norske arkivstatistikken for 2012. Stortingsmelding 7 2012–2013 Arkiv som kom i 2012 peker på at ”Ein samla samfunnsdokumentasjon set som vilkår at arkiva både frå statleg, kommunal og privat sektor blir bevarte og tilgjengeleggjorde. Dagens situasjon er at privat sektor er klart underrepresentert i høve til dei to andre.”

Da er det fint med slike oppslag i media som i Sunnmørsposten i dag, http://www.smp.no/frapapir/article8538205.ece#1

Artikkelen forteller om det ferskeste funnet gjort av Interkommunalt arkiv Møre og Romsdal som ble gjort på Fagerlia videregående skole. Jentene fra Interkommunalt arkiv (IKA) kom uforvarende over en perm full av meldinger fra den topphemmelige etterretningsorganisasjonen XU, som var i sving de to siste krigsåra. Heldigvis nølte ikke rektor Yngve Omenås ved Fagerlia med å overlevere materialet til arkivet så det får trygg oppbevaring for evigheten og bli tilgjengelig for allmennheten. Altså havner det i arkivparadiset! På arkivdagen blir det også foredrag hos IKA om XUs lokale gjøren og laden.

Ta en titt på http://kulturradet.no/arkivdagen og dra på et arrangement nær deg i begynnelsen av november! Kan hende har du også et privatarkiv du kan spørre om er av interesse for en bevaringsinstitusjon?

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: