//
du leser...
KAI-institusjonar, Kommunale arkiv, SAMDOK, Strategi 2017

Innspill fra kommunal sektor til Strategi 2014-2017

Arkivverket har laget en strategiplan for perioden 2014 – 2017. Underveis i prosessen ble det innhentet synspunkter fra Arkivverkets samarbeidspartnere. Blant innspillene fra kommunal sektor er det beskrivelser av utfordringene og forslag til tiltak som vi ønsker å ta med oss inn i SAMDOK-prosjektet.

Innspillene vil være nyttige når strategigruppen for kommunal sektor skal konkretisere områder det skal arbeides videre med  – og opprettes arbeidsgrupper for.

Tilbakemeldingene fra kommunal sektor beskriver et bredt spekter av utfordringer, fra arkivdanning til formidling:

  • Mange er opptatt av dokumentfangsten i kommunal sektor og etterlyser mer fokus på arkivdanning som skjer utenfor tradisjonelle sak- og arkivsystemer, i fagsystemer, cloud-løsninger osv.
  • Det er bekymring for arkivdanningen i interkommunale samarbeid.
  • Flere etterlyser et oppdatert regelverk som er tilpasset dagens elektroniske arkivdanning og gjerne ser litt fremover.
  • Det er et uttrykt ønske i flere tilbakemeldinger om et nærmere samarbeid rundt Noark 5, tilsyn, bevaring og kassasjon, regelverksarbeid og om dokumentfangst i kommunal sektor generelt.
  • Mange av tilbakemeldingene beskriver utfordringer og mulige tiltak innen digitalt depot, blant annet metodeutvikling knyttet til elektronisk skapt materiale, uttrekksløsninger og digitalt sikringsmagasin.
  • Et helhetlig og oppdatert rammeverk for digitalt depot etterlyses.
  • Flere av innspillene beskriver også utfordringer knyttet til avlevering og ordning av papirarkiver.
  • Det er et ønske fra kommunal sektor om utvidet samarbeid med Arkivverket om utvikling av gode løsninger for digitalt depot. Det er også ønsker om ASTA-samarbeid, og et samarbeid om utvikling av standarder og gode løsninger for digitalisering og tilgjengeliggjøring.
  • Flere vil ha mer fokus på kompetanseutvikling og profesjonalisering av arkivfaget, særlig innen elektronisk arkiv, og ser dette som et potensielt samarbeidsområde.
  •  En del av tilbakemeldingene gjelder også utfordringer og tiltak knyttet til privatarkiv i kommunal sektor.

Mange av temaene ovenfor går igjen i innspill fra alle sektorer. Innenfor områder knyttet til elektronisk arkivdanning vil det derfor være naturlig å ha et tett samarbeid med strategigruppen for arkiv i e-forvaltning. Utfordringer knyttet til privatarkiv i kommunal sektor, vil hovedsakelig ligge innenfor arbeidsområdet til strategigruppen for privatarkiv.

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: